This blog belongs to

Saturday, August 29, 2009

KISAH-KISAH HAIWAN

Di sebuah pulau terpencil tinggal la seekor burung helang besar bersama seekor burung murai yang potpet dan seekor burung hanto yang blur di dalam sebuah sarang.. Pada suatu petang burung murai yg potpet itu terbang keliling pulau lalu terjumpa sepasang kancil sedang bergurau senda…Lalu si murai itu hinggap di belakang sang kancil jantan itu…

Setiap petang si murai akan keluar berjumpa dengan sang kancil tersebut sehingga mereka menjadi kawan rapat..Pada suatu hari si murai mengajak si burung hantoo terbang bersama..kata si murai mahu mengajak si burung hantoo berkenalan dengan kawan si murai iaitu sang kancil.. Tanpa berfikir pangjang si burung hantoo pon ikot saja..kini setiap petang si murai dan si burung hantoo pula yang asyik keluar hangout dengan sang kancil sehingga tak lekat di sarang… Pada suatu hari sang helang menyedari si murai dan si burung hantoo selalu tiada di sarang..Lalu sang helang gelisah mencari kedua2 ekor burung itu..tp tidak berhasil..dan tetiba sang helang mendapat tau si murai dan si hantoo berkawan baik dengan sepasang kancil..di dadalam hati sang helang mengatakan kancil2 itu la yg menghasut si murai dan si hantoo..Lalu perasan ingin tahu sang helang pergi mencari sang kancil itu..dan akhirnya sang helang terjumpa sang kancil itu bersma pasangan nya di dalam sebuah gua..
sang helang bertanya sang kancil itu dimana sang kancil itu sorokkan si murai dan si hantoo.. sang kancil yg bijak itu tetiba jadi bodoh bila mendengar pertanyaan itu..kerena ang kancil itu tidak faham apa yg di maksudkan oleh sang helang..sang helang pula berulang2 kali bertanya soalan yg sama..akhirnya sang kancil menceritakan hal yg sebenarnya di manakah si murai dan si hantoo.. lalu sang helang menyuruh kancil2 itu mencari si murai dan si burung hantoo dan berkumpul di hadapan sang helang..akhirnya terkumpul lah 5 ekor haiwan..setelah setiap ekor membuka mulot baru lah di ketahui akan kebenaran nya…rupanya selama si murai berkawan rapat dgn kancil2 itu si murai telah mereka cerita tentang sang helang..ssang helang tersangat lah hampa dan terkejot akan kebenaran itu..si burung hantoo dan kancil2 itu turut berperasaan seperti sang helang kerana selama ini mereka terlalu mempercayai si murai yg potpet itu..apa yg mengejut kan lg si murai turut memburuk2 kan si burung hantoo dan sang kancil..tp si murai itu sgt keras hati dia cuba sedaya upaya membolos kan diri drpd kesalahannya….. akhirnya si murai terbang mencari sarang spesies murai2…


agak2 ada tak manusia cam tu???

Tuesday, August 18, 2009

girl crying


i smile in da morning..

i laugh in da evening..but

i cry in da midnite..


i cry in da dark room..alone

i wont peoples see ma tears drop

i hurt by da words behind me


Thursday, August 13, 2009

NUR TERPANCAR DIWAJAH KU








Semalam aku g Maahad Tahfiz Raudhah al Quran coz adik aku register untuk masok situ..time ondaway,hujan lebat gila b**i sampai tak nmpak jalan...sampai kat Maahad tu aku ngn mama ja turun jumpa ustaz Rashid untok register...punya la pjg lebar kami ber chit chat ngn ustaz tu..tetiba ustaz tu igt aku yg nk masok tahfiz..gila cool

After register kami hantar adik masok hostel...wah....kiut2 student2 kat situ...tetiba mama tunjuk sorank budak tahfiz muka cam si pa'an ..aku pon tgok la...mmm...da la sikit iras2 kalu pandang ikot tepi....pas settle down sume,kami pon g kat keta nk balik dah...tetiba tepon plak ilang....huh!!! org yg disyaki?? adik bacin.... amboi2 dia ni buat pasai ka??? nk p ngaji ka nk mengatai....huh!! terpaksa la aku patah lik g hostel budak laki..banggaaaaaa gituu aku cam princesss dikelilingi prince2 takfiz lak...huh!! aku tanya adik.... " adik,tepon mama n tepon adik mana????" lalu adik pon menjawap ngn sopan dan santon...."adik dah letak dalam handbag mama"....oooo....malu nya aku mencurigai ketulusan adik tahfiz aku itu....huahaha...tetiba 1 of tahfiz students tetiba membuka molot...." ni nk berkenalan boleh".....uuuu...tak padan ngn budak tahfiz,gatai mengela....huh!!! aku pon senyum ala2 muslimah sejati... gaya aku dah ada dah.... ngn pakai baju kurung kaler pink pew2....dok sebatu pon leh nampak n aku pakai tudung...oooo..aku rasa cam aku sweeetttt ja....walupon takda org puji aku....ni menandakan muka ku ada NUR!!! sbb budak tahfiz pon leh nk berkenalan ngn aku...sampai umah aku kal cik pa'an...



A : u tau budak tahfiz ngorat i tau....dia kata nk berkenalan oooomuka i ni rupanya ada nur...jgn jelezzzz

P :ye la tu..muka u bkn ada nur..dia kata camtu sbb nk bawak u ke jalan yg benar ja....


Eleh pa'an ni....jeles budak tahfiz ngorat aku...dia takda gal ngorat..hahah...gay ja nk kat dia


p/s : sebenarnya budak yg ngorat aku tu kecik lg dalam darjah 6 camtu....huh!! tp aku bangga gak

Monday, August 3, 2009

Lately..........................69




Tension!!! Tension!! Tension!! Otak aku dah berat sgt..there is too much things that I kept inside me..makin umur aku meningkat hari demi hari makin aku tension n bengang,,rasa cam taknak jd dewasa..aku nk jd kanak2 umur 9 tahun ..tak payah pk banyak..g skolah, main ngn kawan2,makan pakai tersedia, n part paling best bila nk buat pape boleh nyusah kan org tua....sumpah best jd kanak2….tp skunk, I need to manage everything by ma self..uuuuwaaaa!!!! every step aku buat,kesan dia pon akan datang kat aku lik…kalu baik step yg aku buat,elok la kesan nya kat aku…dan sebalik nya la… pening2!!! Umur aku dah 20 but ape yg dah aku achive n ape yg aku dapat?? The answer is NOTHING!!! 20 years old for nothing..gila la….baik mati je time kuar perot mak aku….astaghfirullah!!! jahat btol molot aku..tak reti bersyukur langsung…talking about happiness lak…what kind of happiness yg aku dah rasa n dapat???mmmmm…takda…. kalu ada pon kebahgiaan datang hari ni,,,esok dah ilang…yela….mana ada yg kekal dlm dunia ni..hmmm..who I am today is bcoz what I hv done yesterday..n what I am doing today,I will get the consequences 4 tomorrow…but sumtimes I got that consequences from their mistake…sampai satu tahap dendam n amarah bermaharajalela dalam diri aku…tp sapa lah aku nk pertikaikan sume tu..apa yg aku leh buat cuma run away from it..why i supposed to run away?? Maybe I afraid to face it… the problem hasn’t solved yet …makin bertimbun adalah..Why me??? Kenape aku skali yg kene dapat…

Asyik memikir problem yg ntah abad bila akn selesai or myb takkan selesai, I forgot 4 those always b here 4 me…mama n kak anis..n the person who just came into ma life...thankz God 4 the gift…i should learn to be a better person n find the way how to thru all